Starten met studiofotografie - de meest gestelde vragen
Droom je ervan je eigen fotostudio te hebben, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? I got you covered! Als professioneel fotografe heb ook ik deze struggle gehad en kan ik je precies vertellen wat de do’s en don’t zijn en natuurlijk kan ik je ook nuttige tips geven om jouw droom waar te maken.
Wat heb je nodig voor studiofotografie?
- Camera en lenzen: De basis van elke fotostudio bestaat uit een camera met lenzen. Zonder kun je immers niet fotograferen. Kies een camera met een hoge resolutie en lenzen die passen bij het type fotografie dat je graag doet.
- Studioflitsers en lichtvormers: Wanneer je controle hebt over het licht, betekent dat dat je jouw foto’s elke gewenst effect kunt geven. In onze workshop leer je verschillende lichttechnieken en hoe je de juiste lichtvormers kiest voor jouw opzet.
- Achtergronden: Van papier tot stoffen achtergronden, de keuze is reuze. We laten je zien hoe je achtergronden effectief gebruikt voor verschillende soorten fotografie.
- Statieven en andere accessoires: Denk aan belichtingsmeters, kleurkalibratiesystemen en reflectoren die het gebruik van de apparatuur makkelijk maken.
Hoe richt je je fotostudio in?
Misschien wel de meest gestelde vraag is wat je nodig hebt voor studiofotografie. Natuurlijk begint het met een studio: een fijne plek waar je voldoende ruimte hebt voor jouw apparatuur, verlichting én natuurlijk beweegruimte voor je model. Wat je in elk geval moet hebben is het volgende:
- Verlichting
Dat kunnen zowel flitsers zijn als continu verlichting, of een combinatie daarvan. Dat is natuurlijk afhankelijk van je budget en wat je nodig hebt om de beelden van je dromen te kunnen maken. - Statieven
Welk type verlichting je ook kiest, deze staan altijd op statieven. Om flexibeler te zijn, kun je statieven op wieltjes gebruiken, die je gemakkelijk kunt verplaatsen. - Achtergrond
Afhankelijk van de grootte van je studio, heb je verschillende opties voor de achtergrond. Een ophangsysteem (aan de muur of op statief) is ideaal, zodat je hier verschillende achtergronden in kunt hangen. Deze kun je door laten lopen op de vloer als je dat nodig hebt voor jouw beelden. Heb je genoeg ruimte om meerdere hoekjes te creëren, maak daar dan zeker gebruik van! Dat zorgt voor nog meer afwisseling in je foto’s. - Software
Ondanks dat je het licht in de studio naar je hand kunt zetten, maak je altijd gebruik van software om jouw foto’s na te bewerken. Mijn persoonlijke favorieten zijn Lightroom en Photoshop. Capture One Pro gebruik ik om beelden direct van mijn camera te tonen op mijn laptop. Zo ziet het model precies welke beelden ik maak en hoe ik dit in gedachten heb. - Props
Wil je wat meer afwisseling in je studiofotografie? Maak dan gebruik van props: attributen die je kunt gebruiken om jouw foto’s “aan te kleden” of je model te positioneren. Denk aan stoelen, blokken, reflecterende oppervlakken of accessoires.
The sky is the limit, dus bedenk vooral wat bij jouw stijl en bij je model past.
Wil je weten welke apparatuur ik zelf gebruik in mijn studio – en de budget alternatieven? Check dan snel mijn gearlijst!
Hoeveel kan je verdienen met studiofotografie?
Dat je als studiofotograaf een goed inkomen kunt realiseren is geen geheim. Maar hoeveel je uiteindelijk verdient ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Zeker als je als ZZP’er werkt, moet je zelf zorgen voor klanten én bepaal je ook jouw prijs. Richt je je op een specifieke niche en ben je daar gespecialiseerd in, dan kun je ook een mooi bedrag vragen voor een studio fotoshoot. Anderzijds wil je misschien graag wat afwisseling of geef je ook workshops. Ook daarvoor bepaal je zelf je prijs. Vervolgens kun je natuurlijk ook nog beslissen hoeveel je daadwerkelijk als salaris aan jezelf betaalt, of kies je er juist voor jouw winst grotendeels in je bedrijf te investeren? Kortom: hierop is geen eenduidig antwoord te geven want dit is volledig afhankelijk van je eigen keuzes en inzet.
Welke lenzen en camera voor studiofotografie?
Het merk van de camera die je kiest, is voer voor discussie op zich. Je hoeft een Canon-fan immers niet te proberen te switchen naar Nikon of andersom. Zelf kies ik voor Nikon, deze vind ik fijn in gebruik, er is een ruim aanbod aan lenzen en het belangrijkste: de kwaliteit van de beelden is geweldig! Ongeacht wat jouw favoriete merk is, kan ik je natuurlijk wel tips geven om de juiste keuze te maken voor aanschaf van jouw camera voor studiofotografie.
- Full frame
Als professionele fotograaf, of je nu in de studio werkt of op locatie, kies je altijd voor een full frame camera. De beeldkwaliteit is vele malen beter dan van een camera met een crop sensor én je kunt je groothoek optimaal benutten. - DSLR of Systeemcamera
Jarenlang was DSLR de enige optie. Tegenwoordig gebruiken veel fotografen een systeemcamera. Deze zijn iets compacter omdat ze geen beweegbare spiegel hebben. De beeldkwaliteit wordt steeds beter maar vooral opties zoals focus, eye tracking en andere softwarematige verbeteringen zorgen ervoor dat een systeemcamera de betere keuze is. - Professioneel model
Hoewel full frame camera’s als dé professionele camera’s worden gezien, zijn ook hier verschillende modellen in. Duurdere modellen hebben uitgebreidere functies en een hogere beeldkwaliteit. - Handzaam
Als professioneel (studio)fotograaf heb je jouw camera heel wat uren in de hand. Belangrijk dus dat deze ook fijn vast te houden is, zonder dat je dit krampachtig hoeft te doen.
Nu je jouw camera hebt gekozen, is het tijd om over objectieven, of lenzen, te praten.
Natuurlijk is het type lens dat het beste bij je past, afhankelijk van het type fotografie dat je wilt doen. Door te kiezen tussen lenzen met verschillende brandpuntsafstanden, zorg je dat je flexibel bent.
- 24-70 mm f/2.8
Elk merk heeft wel een lens in deze range, die perfect is voor groothoek- en overzichtsbeelden. - 70-200 mm f/2.8
Nog zo’n favoriet die bij ieder merk te vinden is. Met deze lens maak je prachtige, haarscherpe portretfoto’s met een zachte achtergrond. - 24-120 f/4.0
Deze lens is iets minder lichtsterk, maar voor de studio perfect. Hier heb je namelijk zelf controle over het licht. Het grotere zoombereik stelt je in staat om zowel close-ups als overzichtsfoto’s te maken zonder te hoeven wisselen van lens.
Kies je liever voor een vast brandpunt, dan zijn de 50mm en 85mm uitgesproken favorieten in studiofotografie. Deze hebben een nog hogere lichtsterkte en kleinere scherptediepte, waardoor je dromerige beelden kunt maken.
Welke lenzen en camera voor studiofotografie?
Nu je weet hoe je jouw fotostudio kunt beginnen en de juiste apparatuur hebt gekozen, is het tijd om je verder te verdiepen! Want zoals met alle soorten fotografie: door het te doen wordt je steeds beter. Hoe beter dan te starten met één van de workshops van YM Academy. Hierin geef ik je handige tips en trucs en deel ik mijn jarenlange ervaring met jou, zodat je een vliegende start kunt maken! Bekijk het aanbod workshops en meld je aan! Zie ik je snel?