De waarde van feedback
Als fotograaf is het ontvangen van feedback op je werk van onschatbare waarde. Het kan je helpen om te groeien en te verbeteren als fotograaf. En als je ooit de kans krijgt om feedback te geven op de foto’s van anderen, is het belangrijk om je feedback op een nuttige en constructieve manier over te brengen. Daarnaast is het geven van waardevolle feedback ook een goede oefening om je eigen fotografie te verbeteren. Voor mij is feedback ontvangen en geven al jaren van onschatbare waarde in mijn ontwikkeling als fotografe.
In deze blogpost deel ik graag zeven tips met je over hoe je waardevolle feedback op foto’s van anderen kunt geven.
Voorkom ongewenste feedback
Het is belangrijk om jezelf af te vragen of jouw feedback gevraagd of ongevraagd is. Hoe goed je het ook bedoelt. Het is belangrijk om te beseffen dat ongevraagde feedback voor de ontvanger vervelend kan zijn en het gevoel kan geven dat de foto’s onnodig bekritiseerd worden. Soms willen mensen gewoon hun gemaakte foto’s laten zien, zonder feedback te ontvangen. Op deze momenten kan ongevraagde feedback demotiverend werken.
Als je feedback wilt geven zonder dat hier specifiek om gevraagd is, vraag dan eerst of de fotograaf openstaat voor feedback.
Begin met het positieve
Het kan voor sommige fotografen moeilijk zijn om kritiek te ontvangen, zelfs als het constructief is. Daarom is het een goed idee om je feedback te beginnen met iets positiefs. Het kan iets kleins zijn, zoals het gebruik van een bepaalde kleur of de manier waarop het licht op de foto valt. Door het gesprek op een positieve manier te beginnen, voelt de fotograaf zich gewaardeerd en zullen ze openstaan voor jouw opmerkingen. Dit zal de fotograaf stimuleren en helpen bij het ontwikkelen van de fotografische vaardigheden. Complimenteer de fotograaf met de elementen die je waardeert en geef aan wat je mooi vindt aan de foto.
Wees eerlijk en oprecht, maar blijf vriendelijk
Wanneer je feedback geeft, is het belangrijk om eerlijk en oprecht te blijven. Het is misschien wel heel leuk om te ontvangen, maar helaas heeft het weinig toegevoegde waarde om alleen maar positieve opmerkingen te maken. Het heeft meer toegevoegde waarde wanneer je ook waardevolle opbouwende kritiek kunt geven, waar de fotograaf echt wat aan heeft. Als je eerlijk bent over wat er misschien beter kan aan een foto, kan dit de fotograaf helpen om te groeien.
Het is wel belangrijk om vriendelijk en respectvol te blijven en te vermijden dat je kritiek uit op een negatieve manier. Vermijd negativiteit en kwetsende opmerkingen. Gebruik in plaats daarvan opbouwende tips en geef suggesties over wat de fotograaf kan doen om de foto te verbeteren. Zo zorg je ervoor dat de maker van de foto niet gedemotiveerd raakt, en enthousiasme blijft voelen om te blijven leren, te experimenteren en te groeien.
Wees je er altijd van bewust dat de feedback die je geeft subjectief is. Dit is jouw eigen persoonlijke visie op de gemaakte foto is, een persoonlijke mening. Dit betekent dat de feedback die je geeft niet altijd perfect zal aansluiten bij het doel of de visie van de fotograaf. Vermijd daarom goed-of-fout discussies wanneer de fotograaf zich niet kan vinden in de feedback.
Stel vragen
Door gerichte vragen te stellen kun je meer inzicht krijgen in hoe de fotograaf te werk gaat en wat de doelen zijn. Vraag bijvoorbeeld naar wat de fotograaf wilde bereiken met de foto, of hoe de compositie tot stand is gekomen. Door deze vragen te stellen krijg je een beter begrip van de werkwijze en aanpak van de fotograaf, wat kan leiden tot meer waardevolle feedback die aansluit bij de doelen van de fotograaf. Daarnaast laat je door het stellen van vragen zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de werkwijze van de fotograaf, wat kan bijdragen aan een sterkere relatie en meer vertrouwen tussen jullie.
Wees specifiek
Probeer je feedback zo specifiek mogelijk te maken, zodat de fotograaf precies weet wat er misschien verbeterd kan worden. In plaats van te zeggen “deze foto is niet zo mooi”, leg uit wat je bedoelt. Misschien is het de compositie of de belichting waar je tips voor hebt. Hoe specifieker je kunt zijn, hoe beter de fotograaf in staat zal zijn om de volgende keer te verbeteren. Geef concrete voorbeelden en leg uit waarom je die mening hebt. Zo geef je de ander een kijkje in jouw gedachtewereld, wat kan helpen om je feedback beter te begrijpen.
Naast het beoordelen van de compositie en de esthetische waarde van de foto, kun je ook de technische aspecten bespreken. Kijk bijvoorbeeld naar het lichtgebruik, de belichting, scherpte en kleuren. Geef aan waar je verbeterpunten ziet en geef praktische tips over hoe de fotograaf zich kan verbeteren.
Vraag om feedback op jouw eigen foto's
Het geven van feedback op foto’s van anderen is slechts één kant van de medaille. Vraag zelf ook om feedback op jouw eigen foto’s. Ook is het interessant om de onderbouwing voor deze feedback te horen. Dit kan leiden tot interessante discussies over technieken en ideeën. Die nieuwe inzichten kunnen je helpen om beter te worden in fotografie.
Naast dat je anders leert kijken naar je eigen beelden, leer je door het krijgen van feedback ook zelf hoe je waardevollere feedback kunt geven. Je kunt zelf ervaren welk type feedback voor jou nuttig is. En door onderbouwing te vragen leer je ook hoe je jouw eigen feedback in de toekomst kunt onderbouwen.
Zo nu en dan zal de feedback die je gevraagd hebt minder behulpzaam zijn. Minder prettig misschien, maar wel leerzaam: je ervaart welke bewoordingen je misschien beter niet kunt gebruiken.
Foto community
In de wereld van fotografie is feedback geven en ontvangen een belangrijk onderdeel van het leerproces. Door op een constructieve en respectvolle manier feedback te geven, kunnen we elkaar helpen om te groeien als fotograaf. Gebruik de bovenstaande tips om waardevolle feedback te geven en om je eigen foto’s te verbeteren door feedback te ontvangen. Door dit regelmatig te doen, groei jij als fotograaf nog sneller. Wanneer je onderdeel bent van een fotografie community, kun je vragen om feedback, en anderen die feedback willen vooruit helpen.
Wist jij dat YM Academy een eigen kosteloze Facebookgroep heeft, namelijk onze YM Academy Community? Hier kun je vragen stellen, maar ook foto’s uploaden waarbij je om feedback kunt vragen. Ook kun je andere fotografen helpen door zelf feedback of tips te geven. Gebruik de bovenstaande tips om waardevolle feedback te geven en verbeter je eigen foto’s door feedback te ontvangen. Door dit regelmatig te doen, groei jij als fotograaf nog sneller. Zien we je in de groep?